Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλική ώθηση στις ευρωαγορές

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό. Αισιοδοξία με την ορκωμοσία της κυβέρνησης Λέτα στην Ιταλία που τερματίζει τη δίμηνη αβεβαιότητα. Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης από την ΕΚΤ.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενώ ορκίστηκε η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στην Ιταλία μετά από 2 μήνες επικίνδυνης πολιτικής αβεβαιότητας.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,36% στις 7843 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,73% στις 3837 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 6423 μονάδες..

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,15% στις 8319μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,71% στις 6195 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,46% στις 16.806 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, που ορκίστηκε χθες το πρωί στη Ρώμη, συμμετέχουν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα PD (με συνολικά εννέα υπουργούς), το κεντροδεξιό μπερλουσκονικό Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας PDL (με πέντε), η κεντρώα παράταξη του Μάριο Μόντι (με τρεις), καθώς και μερικοί επιφανείς τεχνοκράτες. Πρόκειται για έναν «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό», ο οποίος δηλώνει πιστός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ευρώ, καθώς και στην ανάγκη ανανέωσης της ιταλικής οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο χαρακτήρισε, χθες, από το Κυρηνάλιο Μέγαρο την εν λόγω κυβερνητική σύνθεση ως «τη μόνη εφικτή» δεδομένων των συνθηκών στη χώρα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη εν μέσω υψηλών προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων σε νέο ιστορικό χαμηλό, που στηρίζονται και από τα αποθαρρυντικά οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα, Ανακοινώθηκε σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη. Ο σχετικός δείκτης της Κομισιόν μειώθηκε τον Απρίλιο περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές καθώς διαμορφώθηκε στο 88,6.


Ξεχωρίζει η μετοχή της Rentokil Initial με άλμα 7% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα που ικανοποίησαν τις αγορές, αλλά και την πώληση της μονάδας City Link.

Στον αντίποδα, η Balfour Beatty υποχωρεί κατά 8% και η Aker Solutions καταγράφει κάθετη πτώση 21% καθώς δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές με τα αποτελέσματά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v